Chléb Prodietix je jednou z nejzákladnějších potravin vůbec. Tato lahůdka, již existenci pomalu bereme jako úplnou samozřejmost, provází lidstvo již od nepaměti. Kdybychom chtěli tedy pátrat po tom, kdo byl jeho původním „vynálezcem”, nejspíš bychom toho moc nezjistili, protože, i když je to zcela nepochopitelné, si vytvořil každý národ nezávisle na sobě svůj vlastní recept na chléb, který se tak rozšířil po celém světě, a to v několika stovkách obměn. V úplné podstatě se ale jednalo o jednu a tu samou věc.
Ještě pár let zpět byl tento pokrm považován za dar od Boha, lidé jej uctívali, děkovali za něj a až neuvěřitelným způsobem si jej vážili. Tato pokora je až obdivuhodná. Jelikož byl chléb až tak důležitý, bylo téměř nemožné, aby se nezkonzumoval do posledního drobečku. Často bylo také zakázáno jíst chléb čerstvě upečený, kdy byl nejlepší, protože by došlo k jeho rychlému zkonzumování. Chleba se tak nechával několik dní, aby alespoň trochu ztvrdnul.
Dnes si prostě a jednoduše zajdeme do jakéhokoliv supermarketu anebo pekárny, kde se nám otevírá svět nepřeberného množství možností. Můžeme si vybrat jakýkoliv druh od klasického pšenično-žitného, přes celožitný, celozrnný, až po semínkový, pohankový anebo třeba ovesný. Volit také můžeme mezi různými tvary, vybíráme si, zda chceme chléb již nakrájený anebo balený a nebalený, o nichž bude také dnes řeč. Hlavní otázka tedy zní: balený či nebalený?
Ke koupi baleného chlebu se lidé uchylují hlavně proto, že mají pocit, že se jedná o mnohonásobně hygieničtější variantu. Pokud jste zvyklí kupovat chléb v supermarketech, nejspíše je tento fakt pravdivý, uvážíme-li, že je chléb v těchto regálech vystaven i několik hodni někdy i celý den, zákazníkům, kteří na něj mohou sahat, chodí kolem něj, kašlou anebo třeba pšikají. V pekárnách je situace o trochu lepší. Na druhou stranu také málo zvažujeme fakt, že při balení je chléb vystaven ještě dalších rukou navíc. Výhodu baleného krájeného chlebu je také to, že se již nemusíte zbývat jeho krájením, které dělá velké spoustě osob problém. Když k vám tak přijdou hosté, nemusíte se stresovat s tím, že máte nakřivo ukráté krajíčky, které jsou navíc hrubé jako pro dřevorubce do lesa.
Mezi hlavní nevýhody ovšem patří to, že k balení často dochází ve chvíli, kdy je ještě chléb teplý. Dochází tak mnohem dříve k jeho plesnivění, protože se teplý chléb v patovém obalu značně zapařovat a je tak podporován vznik nejrůznějších plísní. Vzhledem k, v nynější době stále více probírané ekologii, je balení chleba také velice často odsuzováno, protože tak dochází k nadměrné a zbytečné produkci plastových obalů.