Dříve narození si jistě pamatují, že byl k dostání pouze jediný druh nápoje pro námořníky. Jen stěží si zákazníci ještě před pár lety představili, že si budou vychutnávat archivní ročníky jako je tomu například u koňaku nebo whisky.
Česká legislativa klasifikuje rum jako lihovinu vzniklou výlučně alkoholickým kvašením a následnou destilací melasy nebo sirobu. Ty vznikají během výroby cukru z cukrové třtiny. Důležitý je také obsah alkoholu, ten je v České republice stanoven minimálně na 37,5 %. Ale například v Kolumbii je obsah alkoholu stanoven téměř na 50 %. Na trhu se lze setkat s alkoholem, který se snaží rumu přiblížit. Ale jedná se pouze o lihovinu s přidaným rumovým aroma. Rumy dělíme na bílé, zlaté a tmavé. Kořeněné rumy nebo ovocné rumy tvoří vlastní kapitolu.
Původní lehce hnědou barvu získával rum v sudech, které nebyly vypalované, jak je tomu dnes. Rum obsahoval vysoké procento alkoholu. Až později se začal ředit vodou a zjemňovat kořením nebo ovocnou šťávou. I dnes se lze na trhu setkat s rumy, jejichž obsah alkoholu dosahuje 70%. Ale tyto druhy nejsou příliš vyhledávány a jejich užití je převážně do míchaných drinků.
Kvalita rumu je často hodnocena podle barvy. Avšak toto není správné kritérium. Tmavý rum mohl být dlouho v dřevěném sudu nebo mohl být dobarven karamelem. Naopak světlý rum svou křišťálovou barvu získal při mnohonásobné filtraci. Vlastní barva a chuť nápoje je dána druhem a kvalitou cukrové třtiny, ale také způsobem a délkou uložení. Za nejlepší rumy jsou považovány ty, které zrají v sudech dříve použitých pro whisky, bourbonu nebo také sherry. Rumy zrající v nerezových barelech jsou chuťově jemnější a jejich následná filtrace jim přináší křišťálovou barvu.
Světlé rumy díky své nevýrazné chuti a vysokému procentu alkoholu se výborně hodí pro přípravu koktejlů. Mezi nejoblíbenější letní nápoje patří mojito, daiquiri, cuba libre nebo pina colada. V zimním období zase často se zahříváme čajem s rumem nebo ostřejším grogem.